Zorg van de Zaak investeert in de ontwikkeling van Jamzone, een innovatielab van producten en diensten die vernieuwend zijn voor de geestelijke gezondheidszorg. Volgens directielid Jasper Touwen van Zorg van de Zaak past de samenwerking met Jamzone binnen de ambitie van Zorg van de Zaak om met sociale innovaties meer in te spelen op de klantbeleving. Daarnaast wordt met de investering de groei en doorontwikkeling van het ‘Viral Innovation, Technology & Analytics Lab’ van ondernemer Bernard Maarsingh ondersteund en de positie van het bedrijf versterkt.
Maarsingh is expert in positieve psychologie en een innovator op het gebied van e-Health: “We willen digitale technologie transformeren in meeslepende gebruikerservaringen en e-Mental Health programma’s ontwikkelen die naadloos aansluiten bij individuele behoeften, want mensen verschillen enorm van elkaar. Hiermee kunnen we mensen helpen om hun hersenen op een positieve manier te ‘herbedraden’, amplitie noemen we dat. Ons uiteindelijke doel is er voor te zorgen dat we allemaal vitaal, gezond en veerkrachtig zijn.”
Stressjam
Een product van Jamzone is Stressjam, een Virtual Reality game die gebruikers leert aan de thermostaat van hun biologische stress-systeem te ‘draaien’. Je wordt, met een biosensor, letterlijk aangesloten aan de VR-game en speelt in real-time met je eigen stresssysteem. Voor sommige opdrachten tijdens de training moet je jezelf ‘kalmeren’ en voor andere moet je jezelf juist ‘stressen’ om goed te kunnen presteren.
Effectiviteit
Een recente proef onder 108 werknemers en 125 psychiatrische patiënten laat zien dat Stressjam de stress-mindset enorm verbetert. Bernard Maarsingh, de geestelijk vader van Stressjam en tevens klinisch psycholoog, psychotherapeut en hoofd management en innovatie bij PPO/Universiteit Groningen: “We vinden een effectsize van 1,3 en dat is erg groot. Het betekent dat de deelnemers hun overtuigingen hebben veranderd. Die invloed zorgt ervoor dat reeksen van gedrag veranderen.”
Beklijven belangrijk bij gedragsverandering
Volgens Ulrika Léons, GZ-psycholoog, mindfulnesstrainer en directeur van Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak, is juist het laten beklijven van de beoogde gedragsverandering de grootste uitdaging. “Mensen starten vaak wel met nieuw gedrag, maar weten dat vaak niet vol te houden. Dit omdat ze de nieuwe inzichten, die voor de gedragsverandering relevant zijn, nog onvoldoende eigen hebben gemaakt. En juist dat eigen maken is erg belangrijk. Stressjam is een voorbeeld van een bredere trend in ervaringsgericht werken. Het zorgt ervoor dat gebruikers de eigen lichamelijke reacties beter leren kennen, ervaren hoe zij die kunnen beïnvloeden wat vervolgens motiverend werkt. Deze vorm van stressregulatie kan ook een bijdrage leveren in de somatische zorg, waar stress een belangrijke ondermijner is van herstel. Op het gebied van leefstijlbevordering zou het kunnen helpen bij het weerstaan van verleidingen, aangezien stress onze wilskracht verzwakt.”
Breinvriendelijk werken
Touwen: “Zorg van de Zaak wil met breinvriendelijk werken de balans tussen focussen en ontfocussen in het werk onder de aandacht brengen. Door onder andere de samenwerking met Jamzone krijgt dat op een effectieve en speelse wijze vorm. Daarmee ervaar je hoe het werkt en voelt als je je focus aanscherpt en ook hoe je lijf en geest reageert. We leren dat je zelf invloed hebt op deze factoren; je focus managen is de nieuwe Persoonlijke Effectiviteit”
FC Utrecht
Vier spelers van FC Utrecht, waaronder captain Willem Janssen en clubicoon Mark van der Maarel worden op 27 november in Stadion Galgenwaard getraind om het eigen stressniveau met Stressjam onder controle te krijgen.