verlichting webshop design verlichting

Verlichting webshop www.versteeglichtstudio.nl in Haarlem heeft de volgende verlichtingtips voor u. Licht is een sfeerbepalende factor die van invloed is op onze gemoedstoestand. Het is bekend dat zonlicht endorfine in het lichaam aanmaakt, waardoor we ons ‘happy’ voelen. ’s Winters zien we minder licht, dus moeten we zorgen dat we licht in huis halen. Maar hoe?

Nu het ‘s avonds eerder donker wordt, merkt u pas dat er te weinig licht bij u thuis is. Ondanks de schemerlampen die de nodige sfeer creëren, klaagt het thuisfront dat de krant onleesbaar is. U schaft een leeslamp aan die een lichtkegel uitstraalt waarbij u zelf ook meteen uitgelicht wordt en een schaduw laat zien op de grond. Nu heeft u weer teveel licht, terwijl de rest van de kamer donker oogt. Wat doet u nou verkeerd?

Basisverlichting

De spreiding en dosering van het licht spelen hier een rol. Spreiding bereiken we door middel van reflectie via plafond en wand. Dosering bereiken we door het gebruik van een kwalitatief goede dimmer. Dimmen is een absolute voorwaarde voor sfeer, waarbij tevens de lichtkleur warmer wordt. Men is geneigd om een willekeurige lamp te plaatsen waar licht nodig is, zonder te kijken naar de functie van het licht op de desbetreffende  plaats.

Om een juiste verdeling van licht te krijgen, is een basisverlichting (indirect licht) noodzakelijk. Daglicht geeft een egale spreiding van licht, dit doet de basisverlichting wanneer het donker wordt. Via plafond en wand wordt het licht egaal gereflecteerd. Voorbeelden van basisverlichting zijn vloer- en wandlampen die een relatief hoog wattage hebben en die het licht richting plafond en wand sturen. Om te voorkomen dat u rechtstreeks in de lichtbron kijkt, wordt  het armatuur boven ooghoogte geplaatst. Het aantal armaturen die indirect (via plafond en wand) licht geven is afhankelijk van de grootte van de ruimte. De effectieve spreiding is onder andere afhankelijk van het kleurgebruik van een ruimte, wit reflecteert licht, kleuren absorberen. Andere factoren zijn plafondhoogte, eventuele balken die licht tegenhouden, hoeken in een ruimte, etc.

Accent-, sfeer- en lees-/werkverlichting

Als u na het toepassen van de basisverlichting een leeslamp neerzet zoals in het beginvoorbeeld, zult u merken dat de schaduwvorming weg is, dat het leeslicht minder fel lijkt en dat uw omgeving niet meer donker is. We kunnen een leeslamp wel dimmen, waardoor de lichtsterkte zachter wordt, maar u heeft een bepaalde lichtintensiteit nodig om te lezen. Schemerlicht en lezen gaat niet tegelijk samen, hier zullen dus compromissen gesloten moeten worden.

Een lamp voor boven de tafel kan direct licht op tafel geven, rondom verspreid in de ruimte of een combinatie hiervan (gedeeltelijk indirect via plafond en direct op tafel). Welke mogelijkheid gebruik je nou wanneer?

Ook hier gaan we weer uit van de basisverlichting. De vereisten van een lamp boven tafel zijn hoogstwaarschijnlijk wisselend van aard. Het lezen van een krant en gezellig tafelen met vrienden vraagt ieder om een eigen dosering licht. Een kroonluchter heeft bijvoorbeeld een hoog sfeergehalte en geeft rondom licht. Als u veel leest of werkt aan tafel is het voor uw omgeving ongezellig als er een lamp boven hangt die rondom licht geeft en op vol vermogen brandt. Een directe verlichting op tafel is dan prettiger. Gaat het u voornamelijk om sfeer en wilt u een blikvanger boven uw tafel dan komt u meestal uit op licht rondom in de omgeving. Dit sluit niet uit dat direct licht geen sfeer kan uitstralen. Met een dimmer en een combinatie van direct/indirect licht op tafel en accent- en sfeerverlichting in de ruimte er omheen, zorgt u ook voor sfeer.

Met accentverlichting bedoelen we spots die een uit te lichten object benadrukken als een schilderij, foto, beeld, boeken- of  vitrinekast. Het is net als met make-up en kleding, accentueer wat in het oog mag springen en laat liggen wat niet mooi afgewerkt is, bv geen strijklicht langs een muur met gaten en hobbelslaten stralen. Dan krijg je schaduwen die enorm in het oog springen.

Met sfeerverlichting kan variatie in armaturen worden aangebracht op diverse hoogtes. Vanaf de vloer, op een dressoir, half hoog vanaf de vloer, aan de wand etc.

Tijdstip van oriëntatie

Steeds meer mensen komen tot de ontdekking dat verlichting een belangrijk onderdeel is van het interieur. Vaak begint men als laatste met het oriënteren op verlichting, terwijl er bij een verbouwing nog invloed uitgeoefend kan worden op de locatie van de electrapunten in plafond en wand. In de praktijk is dit vaak een spoedklus. Daarnaast is het van belang dat u een beeld heeft over de indeling van de ruimte in bijvoorbeeld een zit- en eetgedeelte. Voor het bepalen van wandpunten is het handig om te kijken of er plaatsen zijn die zich lenen voor een wandlamp. Bv een nis, pilaar, trappenhuis, gang etc. Een standaard hoogte voor een wandlamp is1.80 meter. In sommige gevallen is het beter om een kleine wandcontactdoos aan te leggen, in andere gevallen juist alleen draden. Dit heeft te maken met de kroonsteen, als deze niet in het armatuur past, zal deze in de wandcontactdoos weggewerkt moeten worden.

Lichtkunst

Het is de kunst om met zo min mogelijk armaturen een goede verdeling van licht te krijgen. Een overkill aan armaturen en licht is geen kunst. Naast de objectieve lichttechnische aspecten, verdienen de subjectieve aspecten als vormgeving ook aandacht. Welke sfeer moet een ruimte uitstralen? Wat past bij u? Van uitbundig en trendy tot tijdloos, alles is mogelijk. Een lichtontwerp waarbij gebruik gemaakt wordt van dezelfde objectieve richtlijnen, kan op verschillende manieren ingevuld worden door de subjectieve ideeën. Laat 10 verschillende lichtontwerpers een lichtplan maken en ze zullen allemaal verschillend zijn.

Lichtconcept

Er is een verschuiving gekomen van ‘ruimte specifieke’ lampen naar armaturen die veelzijdig gebruikt kunnen worden. Een ontwerper die hier een concept voor ontwikkeld heeft, is Axel Meise. Met diverse armaturen en een grote hoeveelheid aan licht wordt met inzetbare lensen, kleurfilters en glazen steeds weer een ander effect bereikt. Basis-, sfeer- en accentverlichting kunnen met de verschillende opties gecreëerd worden. De armaturen zijn door het hele huis (in keuken, badkamer en woonkamer) toepasbaar, maar ook te gebruiken in de zakelijke sfeer. Deze serie komt niet alleen tot zijn recht in een modern interieur. In een klassiek pand geeft het contrast voor een spannend effect. Het terug laten komen van het materiaal chroom of matzilver houdt een ruimte rustig, maar kan net zo goed met een kroonluchter in een ruimte geplaatst worden. Versteeg Lichtstudio in Haarlem opent deze maand een inpandig Axel Meise conceptstore. In een aparte ruimte geven zij u graag vrijblijvend meer informatie en lichtadvies.

Versteeg Lichtstudio Haarlem

023-5421416

www.versteeglichtstudio.nl