‘Out of business’ avondcongres belicht digitale kansen en bedreigingen voor ondernemers

MKB-medewerkers zelf vaak grootste cyberdreiging

Op donderdag 22 september wordt in de Maritieme Academie IJmuiden het gratis avondcongres ‘OUT OF BUSINESS’ georganiseerd. ‘OUT OF BUSINESS’ verhaalt van 17:30 tot 22:30 over intensief zakendoen in deze tijd te midden van cybercrime en is bedoeld voor ondernemers uit Noord-Holland die met elkaar succesvol en operationeel willen blijven. Experts gaan in op de do’s en don’ts met betrekking tot cyberveiligheid. In een mix van theater, talkshow en interactie wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen die digitaal opereren met zich meebrengt.

Desastreuze gevolgen
75% van de ondernemers heeft zijn internetbeveiliging niet op orde en 1 op de 5 werknemers binnen het MKB trapte voor deze zomer nog in een phishingtest die was georganiseerd door de overheid. Cybercrime heeft een steeds grotere invloed op de samenleving en steeds vaker is het mkb slachtoffer met desastreuze gevolgen. Vanaf 2023 worden er vanuit het Rijk meer middelen beschikbaar gesteld om cybercriminaliteit in de regio tegen te gaan. Het congres op 22 september is hiervoor het startpunt.

Het evenement wordt georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland, binnenkort de nieuwe naam van RPC Noord-Holland. Mede-organisatoren zijn IJPOS, BIZ Havengebied IJmuiden en OV IJmond. Aanmelden voor dit gratis evenement kan via de website www.rpcnh.nl/cybercrime-event-2022-out-of-business.

De centrale vraag is waarom ons gedrag niet wordt aangepast aan veranderende omstandigheden. Tijdens het congres wordt dan ook vooral gehamerd op samenwerken, afspraken maken en gedragsverandering,” aldus Projectmanager Linda Hoorn van PVO Noord-Holland. “Cybercrime is aan de orde van de dag. De rol van de CEO wordt geplagieerd, orders worden afgevangen, betalingen worden omgeleid, software wordt gegijzeld, klantenbestanden worden ontfutseld, identiteitsfraude woekert en reputaties staan op het spel. Er is nog ontzettend veel te doen en te verbeteren. Cybercrime is net als een virus, je kunt het niet meer verslaan. Het komt altijd in een andere gedaante of vorm weer tevoorschijn. Het is een onomkeerbaar proces.

Programma
Actrice Manon Blaauw is dagvoorzitter op het congres, waar onder andere gedragsbioloog Patrick van Veen uitlegt hoe oergedrag tot onveilige werksituaties leidt. Ook is er een lezing van Directeur Douane Haven Hamburg Dr. Ing. Markus Hauptmann die laat zien hoe één zwakke schakel een dijkdoorbraak tot gevolgen kan hebben. Benjamin Korper van Korper ICT zoomt in op de wereld van de cryptovaluta en er is een verhaal van Generaal-Majoor b.d. drs. Pieter Cobelens. Hij is Cyberstrateeg en vraagt zich hardop af waarom zoveel ondernemers nog altijd gewillig meewerken aan cyberaanvallen van buitenaf. “In oorlogsvoering zijn we altijd op zoek naar de zwakste schakel van de tegenstander. Daar willen we de opponent raken, hard en meedogenloos. Cybercriminelen en buitenlandse mogendheden doen dat niet anders. Ook online. Als je dan concludeert dat de ondernemer zelf de zwakste schakel is, waarom ondernemen we dan geen actie?

Waar en wanneer?
Datum: donderdag 22 september
Vanaf 17:30uur tot 22:30 uur
Locatie: Maritieme Academie / Nova College Scheepvaart IJmuiden, Kanaalstraat 7
Voor het programma en aanmelden bezoek je de website: www.rpcnh.nl/cybercrime-event-2022-out-of-business.