Internationale Koorbiënnale ontvangt prijs van het Hogenbijl Fonds

koorbiennaleOp vrijdag 15 november om 16 uur in de Kleine Zaal van de Philharmonie in Haarlem zal de Internationale Koorbiënnale de prijs van het Hogenbijl Fonds ontvangen voor haar verdienstelijkheid in de klassieke muziek. Het Hogenbijl Fonds roemt niet alleen de veelzijdigheid en hoogwaardige kwaliteit van de Internationale Koorbiënnale Haarlem, maar waardeert bovenal het feit dat de Koorbiënnale zeer actief en vindingrijk is in het opzoeken van haar publiek.

Uit het juryrapport: ‘Er wordt niet afgewacht of het publiek wil komen luisteren. Nee, de koorzangers zijn overal in de stad te horen: op pleinen, in straten, in hofjes. Er wordt samengewerkt met amateurkoren uit Haarlem, er wordt aandacht besteed aan volksmuziek en de grote koormuziek door de eeuwen heen en natuurlijk zijn er prachtige concerten in de Philharmonie en de mooie kerken van Haarlem. Er wordt, met andere woorden, hard gewerkt aan een steeds groter draagvlak in de stad.’

De Hendrik Casper Hogenbijl Stichting, opgericht in 1978, reikt tweejaarlijks twee prijzen uit aan instellingen of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de klassieke muziek en de (amateur)film. De prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag van €15.000,-. Eerdere prijswinnaars op muziekgebied waren o.a. Reinbert de Leeuw, Sieuwert Verster, Werner Herbers, Ton Hartsuiker, Han Reiziger en Merlijn Twaalfhoven.

De Koorbiënnale maakt zich sinds de oprichting in 2001 sterk voor een veelzijdige en kwalitatief hoogwaardige programmering van koormuziek. Aan de Koorbiënnale is verder de Eric Ericson Masterclass voor jonge koordirigenten verbonden. Onder het motto ‘Kom luisteren, kom zingen, kom leren!’ krijgt het publiek gelegenheid om zelf een actieve rol te spelen: als lid van het Koorbiënnale Festivalkoor, als leerling in workshops, als toehoorder bij de vele concertinleidingen of als zanger in hofjesconcerten.

Tijdens de 7de editie in 2013 rondom het universele thema Licht! werd er een landelijk bejubelde uitvoering gegeven van Mahlers Tweede Symfonie met het Boston Philharmonic Youth Orchestra onder leiding van Benjamin Zander, waaraan een honderdkoppig festivalkoor van amateurzangers medewerking verleende. Artist in residence was het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel, het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor (vaste partners van de Koorbiënnale), verzorgden concerten met werk van György Kurtág en Arvo Pärt. Vocale ensembles uit o.a. IJsland, Siberië en Rusland gaven concerten en workshops rondom hun traditionele muziek waarin voor Westerse normen onconventionele vormen van stemgebruik en samenzang onder de aandacht kwamen. De door het Hogenbijl Fonds geroemde veelzijdigheid van de Koorbiënnale kreeg in deze editie duidelijk gestalte met het thema Licht!, de spil waar alle muziek om draaide.

De Koorbiënnale is verheugd over de toekenning van de Hogenbijl prijs en geeft graag de waardering door aan allen die aan de realisatie van alle Koorbiënnales hebben bijgedragen.

De prijs van het Hogenbijl Fonds wordt officieel uitgereikt op vrijdag 15 november in de Kleine Zaal van de Philharmonie. Eenieder is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Ontvangst vindt plaats vanaf 15.00 uur, het officiële gedeelte start om 16.00 uur. Toegang is gratis. Zie ook www.hogenbijl.nl en www.koorbiennale.nl