Docu ‘Onze jongens’ laat transformatie liefdevolle echtgenoten tot scheldende voetbalfanaten zien

De mannelijke Nederlandse voetbalsupporters zijn na de uitschakeling van Oranje op het EK teleurgesteld, maar doen tegelijkertijd ook weer snel emotioneel afstand van de identificatie met de voetballers. Dat stelt psycholoog dr. Pieternel Dijkstra in de korte documentaire ‘Onze jongens’.

Trailer:

Volgens de psycholoog haalt voetbal miljoenen jaren oude oerkrachten in mannen naar boven. De Haarlemse documentairemakers Renate Tromp en Suzanne Sandberg kwamen daar tijdens de vervaardiging van de docu ‘Onze jongens’ in levende lijven achter. Zij filmden op intieme wijze de transformatie die hun mannen in amper een week doormaakten: liefdevolle echtgenoten en zorgzame vaders werden tijdens het EK schreeuwende en scheldende voetbalfanaten die alleen nog voor Oranje leefden. Het resultaat is te zien op www.onzejongensdefilm.nl

Help, het EK is begonnen

Op de eerste dag van het EK plaatste Renate Tromp, documentairemaakster en voetbalvrouw van Bas, een bericht op Facebook.  Ze had nu al ruzie over hoeveel van het EK er gekeken zou worden. Suzanne Sandberg – eveneens documentairemaakster uit Haarlem en voetbalvrouw van Huib – herkende dit onmiddellijk. Ze maakten een groep op Facebook en binnen twee uur waren er 40 vrouwen lid. Suzanne en Renate die elkaar kennen via de Haarlemse creatieve industrie, besloten hun mannen te filmen en er gezamenlijk een korte documentaire van te maken. Geen middel bleef hierbij onbenut. ‘In their face’ , snel, met Iphone’s, flips, echte camera’s, alles wat maar voor handen was om niets te missen.

Dijkstra: ‘Voetbal haalt deze oerdriften in mannen naar boven en is in feite een mini stammenoorlog zoals deze miljoenen jaren geleden regelmatig werden gevoerd.’ Gelukkig blijkt er ook een trucje te bestaan om bij pijnlijk verlies sneller dan het licht terug te keren naar de man die ze waren.

Op www.onzejongensdefilm.nl kan de documentaire bekeken worden en kan je je direct registreren om op de hoogte te blijven van het project ‘Onze jongens: WK 2014’. Er is een oproep aan soortgelijke voetbalvrouwen om zich massaal aan te melden en input te geven aan het toekomstige filmproject.

Over de filmers

Renate Tromp (37), Scrub the Mind uit Haarlem. Freelance journalist en filmmaker. Maakte al eerder een documentaire over de combinatie werken en kinderen in Nederland en Zweden (Samen Spelen Samen Delen) en een reality show over tweeverdieners (Alles op tijd). Ze zit in de redactie van het tijdschrift Lof en schrijft en filmt in opdracht voor onder andere Vodafone, Ernst & Young, St. Antonius Ziekenhuis, Rabobank Amsterdam en Women Inc. Renate woont samen met Bas Seelen (40) en heeft twee kinderen (6 en 3).

Suzanne Sandberg (35), Sterk Verhaal uit Haarlem. Copywriter en filmmaker. Suzanne werkte mee aan een documentaire over kinderen met ESM, een ernstige spraaktaalstoornis (Spraakzaam, the movie). Daarnaast maakt ze bedrijfsfilms voor bijvoorbeeld Sodexo Altys, AWVN en Univé en doet ze de copy voor uiteenlopende klanten (Randstad, Achmea, en het Haarlemse Netwerk023). Suzanne is getrouwd met Huibert Sandberg en heeft twee kinderen (7 en 5).