Cybercriminelen maken steeds meer slachtoffers. Oplichting vaker via je telefoon, tablet en PC
85 jaar is hij, maar volgens vrienden en kennissen nog bijzonder goed van geest. Toch is de heer Schoonebeeke* uit Beverwijk onlangs in de val gelokt door iemand die claimde ervoor te kunnen zorgen dat hij op internet niet meer lastig gevallen zou worden door een wildgroei aan advertenties en spam. “In werkelijkheid hadden criminelen het op mij en mijn bankrekening gemunt. Ik heb nu al mijn kennissen gewaarschuwd voor verleidelijke diensten.”
Op zijn 85ste verjaardag wordt hij gebeld door ene David, een Engelstalige man die beweert dat hij hem van ‘Google-perikelen’ af kan helpen. “Hij gaf mij bijzonder rustig uitleg over wat ik moest doen. Hij heeft mij zo’n twee uur lang aan de telefoon wegwijs gemaakt in allerlei programmaatjes die zouden moeten helpen. Hij was heel geduldig.”
Wat de heer Schoonebeeke niet weet is dat de software die hij installeert de criminelen in staat stelt om zijn computer over te nemen. Op die manier krijgen ze toegang tot zijn bankgegevens en maken hem snel 1200 euro afhandig. Inmiddels heeft het slachtoffer nieuwe betaalpassen bij de bank. “Het politiebureau is een paar honderd meter verderop, dus aangifte was zo gedaan. Zij hebben een keurig verslag opgesteld. Achteraf hoorde ik van de bank dat ik misschien in aanmerking kom voor restitutie.”
De heer Schoonebeeke was al onzeker en argwanend door zijn slechte gehoor. En door het voorval is het er niet beter op geworden. Hij wil dan ook een speciaal dankwoord richten aan de mensen die hem in deze barre tijden hebben geholpen. Hij kreeg alle hulp van de wereld, alhoewel hij daardoor ook nog eens in het ziekenhuis belandde. “De mantelzorg was enorm, de opvang magnifiek. Mijn computer was besmet met virussen en kennissen hebben mij heel lief voorzien van een nieuwe. Maar toen ik deze op ging halen in Rotterdam, ben ik met mijn rollator gevallen op de roltrap. Ik kon regelrecht door naar het ziekenhuis.”
Achteraf kan hij er in geuren en kleuren over vertellen. Dat doet hij dan ook graag om mensen te waarschuwen. Schoonebeeke: “Natuurlijk heb ik er wel over gelezen en nota bene toen ik aangifte had gedaan, zag ik een artikel in de krant over cybercrime. Ik vind dat een goede zaak. De mensen moeten de ogen geopend worden. En blijf vooral moed houden als je erin trapt. Er zijn veel lotgenoten, dat zie je maar weer. Hopelijk geeft mijn verhaal mensen kracht.”
“Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het ook meestal niet waar,” zegt Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland. “Ga niet in op dit soort voorstellen, laat niemand op afstand de computer overnemen en verbreek direct het contact.”
Martijn Smit, burgemeester van Beverwijk kan ontzettend boos worden om deze vorm van criminaliteit: “Het is laf. Ook zijn de emotionele en financiële gevolgen voor slachtoffers enorm. Ik ben heel blij dat slachtoffers van cybercriminaliteit hun verhaal willen delen. Door er over te praten en ervaringen te delen, worden we allemaal meer bewust van cybercriminaliteit. Cybercriminelen worden steeds slimmer. Bewustzijn vergroten is daarom enorm belangrijk. Samen met voorlichting over dit onderwerp zorgen we ervoor dat steeds minder mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Zo klikken mensen hopelijk minder snel op een link van ‘hun bank’ of maken ze niet zomaar geld over nadat zij een WhatsApp berichtje hebben ontvangen. Ben jij helaas ook slachtoffer geweest van cybercriminaliteit? Deel dan je verhaal. En help mee aan het vergroten van bewustzijn over digitale gevaren.”
Doe je verhaal
Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van cybercrime? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we anderen met jouw verhaal kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.
* De naam van het slachtoffer is uit privacyoverwegingen gefingeerd. De echte naam van het slachtoffer is bekend bij NHSV.