Gastlessen in Purmerend over kansen en risico’s voor jonge IT-talenten

127 leerlingen van het Da Vinci College en het Horizon College in Purmerend kregen onlangs een gastles over werken in de IT-industrie. In de les ging een professional van een IT-bedrijf uitgebreid in op de online verleidingen en risico’s voor jong IT-talent, en werd benadrukt hoe jongeren hun skills op een positieve manier kunnen inzetten. Na afloop van de les konden de leerlingen meedoen aan een online assessment waarvan de hoogste scores automatisch toegang geven tot re_B00TCMP. Dit exclusieve event voor jong IT-talent vindt 9 juli aanstaande plaats in H20 (de Esports Campus in Purmerend).

De gastles, die op meer scholen in de deelnemende gemeenten Alkmaar, Beverwijk, Haarlemmermeer, Den Helder, Heemstede, Purmerend en Velsen wordt gegeven, is georganiseerd vanuit NHSV (Noord-Holland Samen Veilig), een regionaal samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie. Daarbij is sprake van publiek-private samenwerking; aan de les wordt meegewerkt door Korper ICT en Fox-IT, twee IT-bedrijven die vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen een inhoudelijke bijdrage leveren.

Zeker als ze over goede IT-vaardigheden beschikken, worden jongeren tegenwoordig gemakkelijk verleid door de ‘dark side’ van internet”, vertelt Marieke Verhagen, projectleider bij NHSV. “Met deze gastlessen leggen we uit hoe ze hun IT-kennis op een positieve manier kunnen inzetten. Dat is ook de insteek van re_B00TCMP. We dagen jongeren uit om in een online challenge te laten zien wat ze aan ‘hacking skills’ in huis hebben. Alleen de deelnemers met de hoogste scores krijgen toegang tot re_B00TCMP.

Event vol uitdagingen
Tijdens re_B00TCMP, op zaterdag 9 juli in Purmerend, leren de uitverkoren ‘whizzkids’ meer over de uitdagingen van het internet. Er worden challenges gespeeld en ze gaan in gesprek met de politie, cybersecurity-specialisten en professionals uit de gamesindustrie. Aan de beste deelnemer wordt aan het eind van de dag een prijs uitgereikt. Overigens zijn ook ouders en docenten van cybertalenten binnen de grenzen van de deelnemende gemeenten welkom. Zij kunnen zich gratis aanmelden voor het programma, via info@re-b00tcmp.nl. Tijdens het event krijgen ze tips over hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden bij het inzetten van skills, en hoe kinderen met de grenzen van het internet om kunnen gaan. Meer informatie over re_B00TCMP is te lezen op www.re-b00tcmp.nl.

Online assessment maken
Jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar die in de deelnemende gemeenten wonen of naar school gaan en geen gastles volgen maar wel over goede IT-skills beschikken, kunnen het assessment ook online doen, via https://re-b00tcmp.nl. Daarmee maken ook zij kans op exclusieve deelname aan re_B00TCMP. Bij de vorige editie van dit event slaagden 210 kinderen voor het assessment. Uiteindelijk namen meer dan 50 jeugdige ‘hackers’ en 19 ouders/ docenten deel aan het event.