In het bijzijn van circa 150 aanwezigen is gisteren tijdens de havenbijeenkomst van Port of Den Helder (PODH) en Haven- en Scheepvaart Vereniging (HSV) officieel het startsein gegeven voor de bouw van een nieuw deel van het industrieterrein Kooypunt: Kooypunt III. Met een ferme druk op de knop startte wethouder Pieter Kos van Den Helder omstreeks 15 uur een video waarmee het belang van de haven en diens ontwikkeling door diverse belanghebbenden werd uitgelicht.
De havenbijeenkomst was een informatieve netwerkbijeenkomst voor alle gelieerde relaties in en om de haven en vond plaats bij recyclingbedrijf Bek en Verburg, het eerste bedrijf dat zich officieel op Kooypunt III zal gaan vestigen. Bek en Verburg specialiseert zich in een efficiënte en tijdbesparende verwijdering van maritieme afvalstoffen, conform nationale en internationale wetgeving.
Naast een presentatie van Bek en Verburg gaf Wintershall, de vierde grote olie- en gasoperator op het Nederlands continentaal plat een bedrijfspresentatie en blikte terug op het afgelopen jaar. Ook gaf Wintershall een blik in de toekomst met betrekking tot de kansen van Port of Den Helder.
Bedrijventerrein Kooypunt
Kooypunt III dient als een zogenaamde service hub. Het is een industrieterrein dat zich richt op bedrijven die niet direct afhankelijk zijn van de haven zelf, maar in dienst zijn van de aldaar gevestigde aan offshore gerelateerde ondernemingen . Kooypunt III is onderdeel van bedrijventerrein Kooypunt. Op korte afstand van de zeehaven en Den Helder Airport en gelegen langs belangrijke aanvoerwegen, is Kooypunt een uitstekende locatie voor aan offshore gerelateerde ondernemingen.
Het ontwikkelingsgebied is onderdeel van NV Port of Den Helder. Deze vennootschap exploiteert, ontwikkelt, coördineert en faciliteert (watergebonden) bedrijfsgebieden in de zeehaven en op bedrijventerreinen. In nauwe samenwerking met gemeenten, de Koninklijke Marine, onderzoeksinstituten en onderwijs worden faciliteiten geboden voor ondernemen, leren en werken in de offshore industrie. Den Helder heeft de belangrijkste offshorehaven van het zuidelijke deel van de Noordzee. Samen met het nabijgelegen vliegveld ondersteunt de haven activiteiten van circa 140 gas-, olie- en serviceplatformen. Met 23.000 vliegbewegingen per jaar is de luchthaven een belangrijk onderdeel voor de haven.
Directeur Piet-Hein Kolff: “De vraag naar kavels voor bedrijven die zich in Den Helder willen vestigen, groeit. Dit komt mede dankzij het toenemend aantal offshore- en maritieme ondernemingen dat interesse heeft in Den Helder en door de groei van de havenactiviteiten. Een essentiële stap is daarom de uitbreiding naar bedrijventerrein Kooypunt III. Dit is een officiële start voor het creëren van ruimte voor ontwikkeling. Ruim 25 hectare bedrijventerrein is beschikbaar voor bedrijven die kwaliteit, bereikbaarheid, nauwe samenwerking en gezonde concurrentie willen.”
Sail 2017
De havenbijeenkomst werd afgesloten met een presentatie van Stichting Sail 2017. Voorzitter, vice-admiraal b.d. Jan van der Burg zette enthousiast uiteen hoe Den Helder het gastheerschap voor het meest spraakmakende nautische evenement van het jaar gaat inkleden. De stichting hoopt eenzelfde succes te behalen als in 2013. Toen trok Sail Den Helder volgens de organisatie, samen met de Marinedagen, 330.000 bezoekers. Ook Sail 2017 wordt weer gecombineerd met de Marinedagen.