Ruim 220 Leidse scholieren uit groep 7 & 8 van zeven verschillende scholen gingen deze week in meerdere sloepen van recycled plastic het water op om te plasticvissen. De tocht over het water was onderdeel van het scholenprogramma de Battle, een initiatief van de Plastic Whale Foundation, en ging gepaard met een tocht over land om zoveel mogelijk zwerfafval van de straat te plukken. In totaal verzamelden de scholieren 202 kilo afval en mobiliseerden zij 160 inwoners en gezinnen uit Leiden om met een gratis Cleanup-pakket de eigen straat schoon te vegen.
In totaal zijn 1000 leerlingen uit de steden Leiden, Haarlem, Rotterdam en Den Haag de afgelopen week geïnspireerd en gemotiveerd geraakt door de Battle, een vijf weken durend lesprogramma. De deelnemende scholen in Leiden zijn de Springplank, OBS Anne Frank, De Ley, De Stevenshof, RKBS De Tweemaster, KBS ’t Klankbord en OBS Leimundo. Tijdens dit lesprogramma konden de leerlingen ook ideeën aandragen om de eigen school plasticvrij te maken. Vanaf morgen kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.
“Heel mooi dat zoveel schoolkinderen en bewoners meededen met de Cleanup-actie van de Plastic Whale Foundation om zwerfafval en -plastic in de Leidse straten en grachten tegen te gaan. Net als de andere initiatieven, zoals de Plastic Spotters en het gebruik van statiegeldbekers tijdens het Leidens Ontzet, betekenen deze een goede stap richting een schoner milieu en meer bewustwording. En daar hebben zeker de kinderen van de Battle scholen heel goed aan bijgedragen,” aldus Yvonne van Delft wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur.
Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation: “We kijken terug op een mooie week, waarin we een mooie bijdrage hebben geleverd aan een betere wereld. Dat is precies wat we met de Battle en de Cleanup teweeg willen brengen. We zijn trots op het resultaat.”
Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door slechte weersomstandigheden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zet zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma’s aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.